סכיזופרניה הינה מחלת נפש קשה, הפוגעת בערך באחוז מהאוכלוסיה. היא פורצת לרוב בגילאים 17-30. המחלה נוטה לפרוץ מאוחר יותר אצל נשים מאשר אצל גברים. יש מקרים נדירים של התפרצות מוקדמת או מאוחרת יותר.

המונח 'סכיזופרניה' יכול להיות מתורגם מילולית ל 'פיצול אשיות'. למעשה, זהו שם מטעה, אשר נשען על תפיסות שעבר זמנם באשר למקור המחלה. בפועל, המונח 'פיצול אישיות' גורם לאנשים להתבלבל בין סכיזופרניה להפרעה אחרת ונדירה הרבה יותר הקרויה ריבוי אישיות (Multiple Personality Disorder).

האנשים הסובלים מסכיזופרניה חווים את התסמינים הבאים:

  • הזיות (הלוצינציות): אלו הן חוויות חושיות של דברים שלא מתקיימים במציאות. ההזיות הנפוצות ביותר הינן של קולות אשר מדברים עם האדם, ולרוב אומרים לו דברים פוגעים וקשים. ישנן גם הזיות ראיה, מישוש וריח. ההזיות יכולות להיות מטרידות מאד ומפחידות. לעתים קרובות האדם לא מסוגל להבדיל בין ההזיות לבין תחושות מציאותיות. דבר זה מבלבל מאד ומפחיד.
  • חשיבה לא מאורגנת: קושי לארגן סדר מחשבה הגיוני או רציף, וליצירת תקשורת עם אנשים אחרים. סכיזופרניה כוללת פגיעה בחשיבה, קושי לשמור על רצף, לייצר הקשרים סיבתיים ולהסקת מסקנות.
  • מחשבות שווא (דלוזיות): אלו הם דברים שהאדם הסובל מסכיזופרניה מאמין בהם, למרות שאין להם כל אחיזה במציאות. מחשבות השווא הינן דרכו של האדם הסכיזופרן לייצר משמעות וסדר בעולמו הפנימי, אשר נפגע קשות על ידי הההזיות והקושי בחשיבה. מחשבות השווא נוצרות כדרך של האדם לנסות להסביר לעצמו את מה שהוא שומע או רואה. להלן מספר דוגמאות נפוצות:
    • מחשבות פרנואידיות: אמונה שאדם מסויים או קבוצת אנשים מעוניינים לפגוע באדם (לדוגמא – שהשב"ק עוקב אחרי)
    • מחשבות גרנדיוזיות: אמונה שלאדם יש יכולות וכוחות מיוחדים, או שליחות כלפי העולם. (לדוגמא – שאני המשיח, ועלי לגאול את העם).
    • מחשבות יחס: אמונה שפעולות של אנשים או דברים בסביבה מתייחסות לאדם ונוגעות לו. (לדוגמא – שאני מקבל מסרים דרך החדשות בטלויזיה)
    • מחשבות שליטה: אמונה שאנשים אחרים שולטים במחשבותיך (לדוגמא – שיש לי שבב בראש שהשתילו לי ואני נשלט על ידיו).
  • צמצום של האישיות, ירידה כללית במוטיבציה לפעול, השטחה של רגשות, ירידה בהיגיינה אישית ועוד. קבוצה זו של תסמינים מכונה תסמינים שליליים, מכיון שהתחושה היא כאילו שנשלל מהאדם משהו מאישיותו, ושחסר בו דבר מה שיש באחרים. זאת לעומת מחשבות השווא וההזיות, שאינן נמצאים אצל רוב האנשים ולכן מכונות תסמינים חיוביים.
  • התנהגות בלתי מאורגנת, חוסר שקט הן במחשבה והן בתנועות הגוף, קפיאה במקום או תזזיתיות שאינה מוכוונת מטרה ברורה. לעתים להתנהגות יש הגיון פנימי, אלא שהיא מבוססת על הזיות ומחשבות שווא אשר אינן ידועות לצופה החיצוני ולכן נראות מוזרות מאד.

סכיזופרניה תאובחן כאשר לאדם יש שניים או יותר מהתסמינים הרשומים מעלה, לאורך חצי שנה או יותר, וכאשר הללו גורמים פגיעה קשה בתפקוד.

אדם סכיזופרני שאינו מקבל טיפול יכול להגיע למצב של ניתוק כמעט מוחלט מהמציאות (מצב המכונה פסיכוזה), לחוות סבל פנימי עז, לא לתפקד כלל, לבצע פעולות חריגות ובלתי מקובלות, ולעתים גם להיות מסוכן לעצמו ואחרים. באופן כללי, ככל שהמחלה פורצת מוקדם יותר, כך היא קשה יותר. סכיזופרניה כוללת פגיעה בכושר השיפוט ובביקורת המציאות.

הטיפול המרכזי במצבים פסיכוטיים, וסכיזופרניה בתוכם, אינו בשיחות, אלא נשען על תרופות פסיכיאטריות. הללו באופן כללי מפחיתות באופן דרסטי את מחשבות השווא וההזיות, ומקלות על מהלך החשיבה. במקרים מסויימים, נטילת תרופות באופן מסודר יכולה להחזיר את האדם לתפקוד תקין ולאפשר לו לחזור לחייו. עם זאת, תרופות אלה לא תמיד משפיעות על כל התסמינים השליליים, ויש להן גם תופעות לוואי שיכולות להיות קשות.

מכיון שסכיזופרניה כוללת פגיעה בשיפוט, לעתים קרובות האדם החולה אינו יודע שהוא חולה, ולכן מתנגד לטיפול. במקרים מסויימים – כאשר יש סכנה ממשית לאדם או לאחרים – אנשים במצב פסיכוטי מאושפזים בכפיה בבית חולים פסיכיאטרי, עד לייצוב מצבם. חלק מהחולים עוברים מחזורים רבים של מצב פסיכוטי -> אשפוז -> ייצוב תרופתי -> שחרור לקהילה -> הפסקה תרופות על דעת עצמם -> מצב פסיכוטי חוזר.

ההתמודדות עם סכיזופרניה היא מאבק שנמשך חיים שלמים. הגישה כיום, להבדיל מבעבר, הינה שנאשים הסובלים מסכיזופרניה ומחלות נפש קשות אחרות זכאים לעזרה ולחיים נורמאליים ככל האפשר בקהילה. ככל שלאדם ישנם מקורות תמיכה רבים יותר, כך ייקל עליו לחיות עם המחלה ולמצוא משמעות וסיפוק בחייו.