בכל טיפול נפשי נוצר סוג של חוזה טיפולי:
החוזה הטיפולי הוא בעצם התחייבות משותפת של שני הצדדים. זהו אינו חוזה בכתב, אלא פשוט מספר הבנות משותפות, שחלקן נאמרות מפורשות וחלק באופן מובלע. המטפל משקיע את זמנו, ואת הידע שרכש במהלך הכשרתו – והמטופל מגיע בקביעות, משלם, ומשתדל לשמור על אמונה ותקווה לשינוי.
חדר הטיפולים הוא מקום מוגן שבו ניתן לדבר על הכל. זה יחודו וזה הכח שלו. על מנת להגיע מצב זה, שבו המטופל מרגיש בטחון, נוחות ואמון צריך זמן. שני הצדדים, המטפל והמטופל, צריכים להכיר בכך שפתיחות זו היא מטרה מרכזית שלהם. מבחינת המטפל, ישנם מספר עקרונות מנחים לשם השגת מטרה זו:
קבלה וחוסר שיפוטיות: יש המסכמים עקרון זה במשפט "אנוש אני, ודבר אנושי לא זר לי". מטפלים פועלים מתוך הנחה שכולנו בני אנוש, ושיש בנו צדדים רבים המתקיימים יחדיו. יש בנו אהבה, שנאה, תקפנות, מיניות, אנוכיות, נדיבות, חמלה, זעם, ועוד ועוד. איננו טובים או רעים; אנו פשוט אנושיים.
לעומת תפיסות אחרות, העמדה הטיפולית היא של קבלה: מותר להיות מי שאנחנו. העמדה הזאת אינה סותרת את האפשרות שנרצה לשנות דברים מסויימים – אך זוהי רשות ולא חובה. לאיש אין זכות לדרוש מאיתנו להשתנות.
מטופלים רבים מגיעים עם פחד עצום – יש דברים שבהם הם מתביישים מאד, שהסביבה לא מקבלת, או שמרגישים להם נוראיים ומזעזעים.
מטפלים רגילים להפגש עם אנשים שונים, במצבי חיים רבים. מתברר שכאשר מכירים אנשים, ומבינים אותם לעומק, השיפוטיות כלפיהם מתפוגגת מאליה. במובן מסויים, אדם שאותו אנו שופטים הוא אדם שלא הבנו עד הסוף.
חלק מהמחוייבות המשותפת היא שאיפה ללמוד את המטופל, ולהגיע להבנה משותפת של אנושיותו היחודית. סביר שאותה הבנה תפחית באופן משמעותי את השיפוטיות של שני הצדדים לגבי המטופל. לתהליך זה יש כח מרפא רב.
סודיות: הדברים שנאמרים בחדר הטיפולים לא יוצאים ממנו ללא אישור המטופל. שום מידע לא יעבור לבני משפחה, בני זוג, חברים וכדומה. חובת הסודיות מהווה את אחת מאבני היסוד הבסיסיות של טיפול נפשי. ללא סודיות, לא יהיה אמון. ללא אמון לא תהיה ברית טיפולית, וללא ברית טיפולית לא יצלח הטיפול.
שבירת הסודיות היא עבירה אתית חמורה, הן עבור פסיכולוגים והן עבור עובדים סוציאליים.
ישנן נסיבות ספציפיות ומיוחדות המאפשרות או אפילו דורשות את שבירת הסודיות. אלו הם מקרים נדירים יחסית (לפירוט, לחץ כאן).
לאחר אותה התחיבות משותפת, תוסבר ותוגדר הסביבה הטיפולית.