ראשית הטיפול היא בהיכרות:

ברוב המקרים, הפגישה הראשונה תתמקד בבירור המצב הנוכחי. המטפל ינסה לשמוע ולהבין מה הביא את המטופל לטיפול. האם יש מצב משברי? עם איזה שאלות המטופל מגיע לטיפול? מה הציפיות שלו?

חלק מההיכרות כוללת בירור על ההיסטוריה של המטופל. מידת הפירוט של הבירור הזה משתנה מטיפול לטיפול, בהתאם לגישה הטיפולית ואופי המטופל:

  • באופן כללי, טיפול דינאמי מאמין כי האדם שאנחנו היום נוצר בהדרגה מתוך אינספור חוויות שעברנו בעבר. מסיבה זאת, טיפולים דינאמיים יתמקדו יותר בבירור הסביבה המשפחתית וסיפור החיים של המטופל, ובמיוחד בתקופות מוקדמות אשר מעצבות אותנו. לעומת זאת, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי יהיה ממוקד יותר באופן שבו התעצבו סימפטומים ספציפיים.
  • אנשים שונים נבדלים זה מזה במידת הנכונות והיכולת שלהם שלהם לספר על ההיסטוריה האישית שלהם. יש אנשים בעליה סיפור פנימי בנוי היטב, אשר משמש אותם כהסבר לאופן שבו התפתחו, והשיתוף בו הינו חוויה טובה עבורם. לעומת זאת, יש אנשים שלהם הנבירה בעבר מרגישה מיותרת (ואולי כואבת מדי). אחרים מעוניינים לספר על עברם, אך חשים מוצפים ואינם מסוגלים לכך. כמו כן, יש אנשים שפשוט לא זוכרים חלקים גדולים מעברם. עבור אלה, במהלך הטיפול יש לפעמים הזכרות ובניה הדרגתית של הסיפור.

ג' בת 35 מספרת: "בתחילת הטיפול הייתי הרוסה; לא יכלתי לדבר על שום דבר חוץ מעל בעלי והילד. רק כעבור זמן הרגשתי טוב יותר… התחלנו לדבר יותר על המשפחה שלי, על הילדות שלי. שיתפתי את המטפל בדברים שכבר המון זמן לא חשבתי עליהם… שכאילו לא זכרתי, או ששמרתי באיזו מגרה. זה מצד אחד כאב, ומצד שני גם הרגיש טוב."

ההיכרות איננה חד-כיוונית. בשלב זה המטופל מתחיל גם להכיר את המטפל – לא מבחינת ביוגרפיה אישית, אלא מבחינת האישיות והקשר: הוא בודק האם 'יש כימיה', והאם יש אפשרות לאמון ולעבודה משותפת יחד. לא תמיד הדבר כל כך פשוט; לרוב ישנם חששות רבים ודברים נוספים שמפריעים. אחד האתגרים הגדולים שעומדים בפני המטפל והמטופל הוא ליצור מערכת יחסים שבה אפשר לדבר גם על מה שמפריע, להבינו ולעתים גם לשנותו.

י, בת 50 מספרת: "האמת שברגע הראשון לא חשבתי שנסתדר. המטפל היה צעיר כזה… אמרתי לעצמי – לא יכול להיות שהוא יכול לעזור לי. מה הוא כבר עבר בחיים? אפילו אמרתי לו את זה. אבל התגובה שלו הפתיעה אותי – כאילו שהוא שמח שאני אומרת לו את זה. היה בו משהו רגוע. היום, אחרי שנה, אני עדיין צוחקת עליו שהוא צעיר…. אבל גם הרבה יותר סומכת עליו."

לאחר מספר פגישות היכרות (הקרויות גם אינטייק) תהיה למטפל ולמטופל תמונה טובה יותר של צרכיו של המטופל. בשלב זה יחליטו באופן משותף האם להמשיך יחדיו בטיפול. בשלב זה יוגדר החוזה הטיפולי.

*  כל הציטוטים בדויים כמובן, ומובאים לצורך המחשה בלבד.